петак, 29. август 2008.

Zavesa sa "džepovima"

Istovremeno lepo i praktično - zavesa sa našivenim džepovima.

Lepa zavesa nije od koristi samo na prozorima – isto tako dobro može zameniti vrata ili poslužiti umesto pregradnog zida. Možete je jednostavno sami sašiti (sve rubove je potrebno dvostruko prošiti i na gornjem delu dodatno našiti traku za kačenje. Po potrebi gore možete našiti i petlje kroz koje se može provući šipka) od materijala po želji u skladu sa nameštajem Vaše sobe – šarenog ili jednobojnog, providnog ili neprovidnog, od pamuka, somota ili svilenog tafta.

Najpre isečete željenu veličinu, prošijete rubove i potom pričvrstite velike šarene džepove - kvadrate od materijala (takođe prošijte rubove), koje treba našiti sa tri strane, a sa gornje ih naravno ostavite otvorenim. Povoljna, praktična i dekorativna zamena za vrata je gotova.

среда, 20. август 2008.

Krevet – Baldahin

Ne morate imati rajsku postelju da biste sanjali rajske snove – i baldahin od otmenog materijala je dovoljan za prijatne sate.

Oduvek su me oduševljavale ovakve stvari na moru, kada vidim turiste kako opušteno leškare u baldahinima i uživaju dok ih fizioterapeuti masiraju. Napravite ovako nešto i uživajte u svojoj spavaćoj sobi kao na nekoj od egzotičnih plaža.

Na zid se montira posebna garnišla (možete ih naći u specijalizovanim prodavnicama, kovano gvožđe deluje posebno romantično), na taj način da se prostire iznad kreveta. Veliki prstenovi postavljeni pored kreveta (od istog materijala kao i garnišla) brinu se za to da baldahin pada pod pravim uglom. Fini materijal se u velikoj meri nabira preko držača, provlači se bočno kroz alke gde se vezuje u čvor tako da na kraju blago pada na pod.

Uz minimalan ulog i oko sat vremena rada dobijate svoj mali kutak za odmor.