недеља, 27. јун 2010.

Kako napraviti lampu od ljušture morskog ježa

Leto je počelo, a to znači da se uveliko planiraju godišnji odmori, letovanja i skoro, nezaobilazan odlazak na more. Ono što svako voli da radi na moru je skupljanje školjki, naročito deca. Oni veštiji i snalažljiviji u vodi, često izrone morsku zvezdu ili ježa koji se obavezno nose kućama kao suvenir, uspomena na to letovanje.



Zašto ne biste od jednog takvog suvenira napravili originalnu, nesvakidašnju, veoma dekorativnu i maštovitu lampu? Sam oblik morskog ježa je takav da propušta svetlost, ljuštura je tanka i prirodno perforirana. Zbog ovih osobina, pravljenje lampe ne zahteva poseban rad, kao ni veštine.

Potrebno
Da biste dobili ovakvu svetiljku sve što vam treba su ljušture morsog ježa, što više njih to bolje, LED lampice (diode) koje se mogu kupiti u svakoj prodavnici elektro opreme, i baterije, kao za ručni sat, a dovoljna je jačina od 3V. Školjka ježa sa donje strane ima veći otvor pa naspram njega odaberite bateriju. Ukoliko ni najmanja ne može da stane unutra, možete je lepkom pričvrstiti sa spoljne strane, ali tako da lampica uđe unutra.

Kako napraviti
Na slici je prikazano kako se LED diode jednostavno pričvrste na bateriju i to je sve što je potrebno uraditi, ostalo je samo da se lampica stavi u školjku. Lampice se uključe već u dodiru sa baterijom, a isto tako se isključe čim se razdvoje, pa prema tome, pazite da ih možete lako izvaditi.



Ideje
Ako želite raznobojne svetiljke, birajte diodice u bojama. Takve ih možete ređati po stolu, regalu, možete ih kačiti na novogodišnju jelku, a možete od njih praviti lampione koje ćete okačiti da vise u sobi, na terasi i slično.
Jednostavno, jeftino i lako napravite sebi morsku, svečanu atmosferu i veoma originalnu dekoraciju svog enterijera.


Izvor: evilmadscientist.com

понедељак, 21. јун 2010.

Kako napraviti novu i modernu komodu od stare i zapuštene

Većina ljudi se, nakon što u svom podrumu, na tavanu ili na buvljoj pijaci, naidje na neki stari, interesantan komad nameštaja, zapitala kao napraviti od nečeg zapuštenog nešto novo i moderno. Uz malo znanja i truda to je sasvim moguće izvesti.

Da bi postupak bio jasan sve detaljno možete videti na ovom snimku http://www.metacafe.com/watch/1236973/how_to_give_old_furniture_a_modern_makeover/ .

Za one kojima engleski jezik nije jača strana, objasniću sve redom.

Pre početka radova proverite da li je element čitav, bez većih oštećenja, da li su mu potrebne popravke i da li su svi njegovi delovi i dalje funkcionalni. Ukoliko je neophodno nešto zameniti to uradite pre ukrašavanja.

Sve površine komode je potrebno išmirglati da se skine sjaj, i zatim vlažnom krpom skinuti prašinu. Zaštitnim lakom za drvo, na nitro bazi, naneti dva tanka sloja, ali drugi ne pre nego što se prvi potpuno osušio. Boje na nitro bazi su izuzetno snažnog mirisa i ne smeju se koristiti u zatvorenim prostorijama bez dobre ventilacije.

Kada se i drugi sloj osušio, sve se išmirgla finom šmirglom, obriše sitna prašina i nanese se treći, završni sloj farbe.

Ukoliko želite farbati nekom drugom nijansom, potrebno je prvo naneti ona dva sloja bele boje.

Atraktivniji izgled se može postići jednostavnim lepljenjem lepkom za drvo na vodenoj bazi masnog, ukrasnog papira, npr. na frontove fijoka. Već zalepljen papir je neophodno zaštiti u slučaju naknadnog habanja prilikom korišćenja, sa još dva sloja istog lepka koji se četkom premazuje preko cele površine tog fronta.

Poslednji korak je postavljanje ručica, ukoliko komad nameštaja koji renovirate to zahteva.

Imajte na umu da je za ovakav posao potrebno odvojiti i nekoliko dana, jedino iz razloga što sušenje jednog sloja farbe traje nekoliko sati.


Jedino čega se morate paziti kod transformisanja starog u novo, je da Vam se to toliko dopadne pa da poželite sav svoj nameštaj „presvući u novo odelo“.