понедељак, 21. јун 2010.

Kako napraviti novu i modernu komodu od stare i zapuštene

Većina ljudi se, nakon što u svom podrumu, na tavanu ili na buvljoj pijaci, naidje na neki stari, interesantan komad nameštaja, zapitala kao napraviti od nečeg zapuštenog nešto novo i moderno. Uz malo znanja i truda to je sasvim moguće izvesti.

Da bi postupak bio jasan sve detaljno možete videti na ovom snimku http://www.metacafe.com/watch/1236973/how_to_give_old_furniture_a_modern_makeover/ .

Za one kojima engleski jezik nije jača strana, objasniću sve redom.

Pre početka radova proverite da li je element čitav, bez većih oštećenja, da li su mu potrebne popravke i da li su svi njegovi delovi i dalje funkcionalni. Ukoliko je neophodno nešto zameniti to uradite pre ukrašavanja.

Sve površine komode je potrebno išmirglati da se skine sjaj, i zatim vlažnom krpom skinuti prašinu. Zaštitnim lakom za drvo, na nitro bazi, naneti dva tanka sloja, ali drugi ne pre nego što se prvi potpuno osušio. Boje na nitro bazi su izuzetno snažnog mirisa i ne smeju se koristiti u zatvorenim prostorijama bez dobre ventilacije.

Kada se i drugi sloj osušio, sve se išmirgla finom šmirglom, obriše sitna prašina i nanese se treći, završni sloj farbe.

Ukoliko želite farbati nekom drugom nijansom, potrebno je prvo naneti ona dva sloja bele boje.

Atraktivniji izgled se može postići jednostavnim lepljenjem lepkom za drvo na vodenoj bazi masnog, ukrasnog papira, npr. na frontove fijoka. Već zalepljen papir je neophodno zaštiti u slučaju naknadnog habanja prilikom korišćenja, sa još dva sloja istog lepka koji se četkom premazuje preko cele površine tog fronta.

Poslednji korak je postavljanje ručica, ukoliko komad nameštaja koji renovirate to zahteva.

Imajte na umu da je za ovakav posao potrebno odvojiti i nekoliko dana, jedino iz razloga što sušenje jednog sloja farbe traje nekoliko sati.


Jedino čega se morate paziti kod transformisanja starog u novo, je da Vam se to toliko dopadne pa da poželite sav svoj nameštaj „presvući u novo odelo“.

Нема коментара: