уторак, 6. јул 2010.

Kako napraviti paravan od gramofonskih ploča

Paravan je koristan element u enterijeru, naročito u malim stanovima gde se nekoliko različitih stambenih funkcija preklapaju u jednoj prostoriji. Najčešći slučaj je povezanost dnevnog boravka i trpezarije, zatim radnog i spavaćeg kutka, i slično. Ove prostore je potrebno odvojiti zbog postizanja privatnosti, estetike ili funkcionalnih razloga.


Izvor: ManMade

Saveti

Najjeftinije i najkreativnije je da paravan napravite sami. Kada započinjete ovakav posao uvek prvo razmislite šta od postojećih predmeta u stanu možete iskoristiti za ovaj poduhvat. Jedno od mogućnosti su stare gramofonske ploče.



Šta je potrebno
Ukoliko imate starih ploča, sačuvajte one najbolje, a ostale iskoristite. Ako ih nemate, a želite upravo ovakav paravan, stare ploče možete nabaviti na buvljoj pijaci, one ne moraju biti u dobrom stanju, dovoljno je da nisu polomljene. Osim ploča potreban je beli, samolepljivi papir. Umesto ovakavog papira, može poslužiti i običan, ali uz kombinaciju sa univerzalnim lepkom. Potrebna je žica srednje debljine, šilo i čekić.



Kako napraviti paravan
Ploče je potrebno očistiti od svih nečistoća kako bi lepak dobro prionuo. Papir treba iseći na krugove prečnika gramofonske ploče, pa ga zalepiti sa obe njene strane. Uz pomoć šila i čekića treba napraviti male rupe kao na satu gde je broj 12, 3, 6 i 9. Dok budete ovo radili podmetnite ispod ploče drvenu dasku kako ne biste probušili šilom podlogu na kojoj radite. Zatim povežite ploče malim komadima žice i višak odsecite kleštima.



Izvor: ManMade

Saveti

Veličina i oblik paravana zavisiće samo od Vaših želja i potreba, ali i količine ploča kojom raspolažete. Paravan može biti u nekoliko različitih boja, u zavisnosti od boje papira koji budete koristili. Ovakav paravan se kači na plafon malim kukama koje se uz pomoć tipli pričvrste za tavanicu, a mogu se kupiti u prodavnicama alata i opreme za majstore. Ako želite, možete ga pričvrstiti za klizače na kojima ćete ga moći pomerati kao klizna vrata.

Ovakav paravan je idealan za delimično pregrađivanje prostorije sa više namena, jer ne zaklanja pogled potpuno, samo stvara osećaj odvojenosti.

Нема коментара: