среда, 25. август 2010.

Dekorativna reciklaža - metalna burad

Dekorativna reciklaža je veoma kreativna, zahteva izuzetnu maštu, daje uvek neočekivane rezultate i pored dobro osmišljenog plana. Najčešće oni predmeti za koje ne biste očekivali da se mogu transformisati u bilo šta lepo i korisno, mogu iznedriti najlepša ostvarenja. Takva “sirovina” je metalno bure koje se uglavnom koristi za čuvanje goriva i sličnih tečnosti.


Izvor: Stanker France.

Ovakvo bure se može naću na otpadu, u starim skladištima, možete ih dobiti bez novčane nadoknade ako su oštećena, što neće loše uticati na vašu kreativnost, čak je može pospešiti. Svaki nedostatak se može iskoristiti kao polazna tačka za stvaranje upotrebnog predmeta.

Pre svega, bure je potrebno dobro očistiti od nečistoća, masnoća, ostataka materije koja je u njemu čuvana. Ovo je veoma bitno, kako za dalji rad, tako i za ubuduće kada će u novom obliku krasiti neki enterijer.

Nakon čišćenja bure dobro pregledajte sa svih strana radi dobijanja ideje u šta bi se ono moglo pretvoriti, ukoliko već nemate neku ideju polazeći od onoga što vam u vašem stanu fali. Kada je buduća namena bureta jasna, treba nabaviti sav potreban alat, dodatni materijal i detalje koji će se montirati na kraju.


Izvor: Stanker France.

Ukoliko bure treba seći, to treba uraditi odgovarajućim alatom jer bi se nepravilnim rukovanjem ono moglo oštetiti, a onaj ko seče bi se mogao povrediti. Sve isečene ivice se moraju obraditi kako ne bi ostale oštre. Nakon toga se bure šmirgla pa se farba bojom za metal. Prvo se može zaštititi od mogućeg rđanja, pa se nakon toga obojiti. Kada se farba osuši mogu se montirati dodatni elementi, poput pregrada, polica, nogara, točkova, svetiljki, sedišta i slično.

Po završetku svih radova, vaš novi komad nameštaja od starog bureta je jedinstveni ukras u enterijeru te ga treba tako i izložiti. On će privući pažnju svakom posetiocu jer u koju god namenu pretvorite ovakvo bure, ono će biti unikatno.

Na slikama možete videti neke potencijale običnog metalnog bureta. Možete dobiti ideju za neki komad nameštaja koji je baš kao stvoren za vaš enterijer, pa krenete u potragu za starim buretom. Srećno i uživajte dok stvarate i kasnije dok budete koristili svojih ruku delo.

Нема коментара: