уторак, 3. август 2010.

Jednostavna klupa sa prostorom za odlaganje stvari

Baštenska klupa, ili klupa koju ćete staviti na svoju terasu, osim što će omogućiti da na njoj odmorite, može ujedno biti i mini ostava. A povrh svega, možete je i sami napraviti.

Materijal
Za ovakvu klupu, sa dva sanduka za odlaganje stvari, nije potrebno mnogo truda, a ni materijala. Ono što vam treba su ploče od iverice odgovarajućih dimenzija, ili drvene letve koje zahtevaju više posla, zatim šrafovi, metalne šarke, bušilica, drvene ili plastične nogice za sanduke.


Izvor: workbanchmagazine

Dimenzionisanje
Da biste započeli posao, prvo morate odrediti gabaritne dimenzije svoje klupe. Ovo je važno ukoliko planirate da je smestite na terasu pa ste ograničeni prostorom. Osnovne dimenzije koje bi trebalo da budu konstantne bez obzira na konačne dimenzije klupe, su visina i širina, dok je dužina proizvoljna. Visina sedišta svake stolice iznosi oko 45cm, za klupu je bolje da je za par centimetara niža. Ovde treba uzeti u obzir i visinu nogica sanduka. Širina klupe treba da je između minimalnih 35cm i optimalnih 45cm, mada ni 50cm neće biti previše. Samu klupu možete dimenzionisati i prema sanducima, a njih prema stvarima koje planirate da u njima čuvate.

Izrada
Na crtežima je prikazana zahtevnija varijanta izrade klupe. Ukoliko se odlučite za ivericu kao osnovni materijal, ovo može biti i jednostavnije, a princip je isti.



U tom slučaju, za jedan sanduk potrebne su četiri strane, od koji su po dve istih dimenzija. Zatim jedna ploča za dno na koje će se ove strane postaviti i pričvrstiti sa donje strane. Strane sanduka se mogu pričvrstiti šrafovima sa spoljne strane jedna za drugu, ili kako je na skici prikano, uz pomoć metalnih uglova i kratkih šrafova sa unutrašnje strane. Kada su sanduci sastavljeni na njih se postavljaju i nogice koje će ih štititi od vlage. Oba sanduka se mogu istovremeno pokriti jednom pločom od iverice koja će se uz pomoć šarki pričvrstiti za sanduke. To znači da će se podizanjem ove ploče, koja je ujedno i sedište i poklopac, otvarati oba sanduka. Veoma je važno da se za sedište odabere iverica veće debljine od 18mm kako se pod opterećenjem ne bi ugibala, ali i da se sanduci ne postavljaju na suviše velikom rastojanju. Po potrebi se mogu postaviti drvene letve sa donje strane srednjeg dela ploče, kao ojačanje. Na primer, ako će konačna dužina klupe iznositi 150cm, a svaki sanduk je širine 45cm sa svake strane, to znači da će središnji prostor između sanduka biti dugačak 60cm što je dovoljno za klupu, a nije previše za sedište.

Нема коментара: