понедељак, 9. август 2010.

Imate stara vrata, a treba Vam novi sto?

Ukoliko ste našli, dobili, kupili ili jednostavno imate stara vrata koja su dekorativna ili samo želite da ih sačuvate, ali u drugom obliku, to možete iskoristiti da napravite sebi novi sto. Za ovo vam ne treba mnogo toga, osim malo vremena i dobre volje.

Materijal i alati
Krilo vrata; noge stola ili četiri letve iste dužine visine oko 71cm; četiri daske za bočne strane ispod ploče stola; lepak za drvo; šrafovi; vinkle za spajanje; šmirgla; četke za farbanje i farba za drvo; testera; bušilica.


Izvor: apartmenttherapy.com

Način rada
Ukoliko su vrata duža nego što je vama potrebno, pažljivo ih izmerite i skratite testerom koliko je potrebno pa krajeve dobro išmirglajte. Lenjirom odredite mesto za noge stola pa uz pomoć lepka postavite noge na njihovo mesto. Zatim koristeći vinkle i šrafove pričvrstite noge za ploču stola. Nakon toga sve je potrebno dodatno učvrstiti i osigurati daskama koje se, takođe lepkom, pričvrste za ploču i noge stola istovremeno. Ukoliko smatrate da je potrebno, dodajte manje vinkle kako bi spojili ove daske i ploču stola šrafovima. Na slici je prikazano kako to treba da izgleda.

Kada se lepak osušio, ceo sto treba išmirglati finom šmirglom pa očistiti vlažnom krpom od prašine i onda ofarbati željenom bojom za drvo. Farbanje treba izvesti u dva do tri veoma tanka sloja koji se nanose jedan na drugi tek kada se potpuno osuše.


Izvor: apartmenttherapy.com

Ukras
Ukoliko vrata koja ste odabrali imaju otvore za stakla, kao ova na primeru, ovo možete iskoristiti za ukrasni detalj vašeg stola. Staklo treba odstraniti pre početka radova, a na otvore, sa donje strane ploče treba postaviti šper-ploču ili lesonit-ploču odgovarajućih dimenzija. Ona se pričvrsti za vrata uz pomoć ekserčića koji se ukucavaju bočno ispod ovih ploča, poput pozadine za uramljene slike. Preko ove pozadine možete postaviti komad platna, tapete, isečke iz novina, razglednice, fotografije, kamenčiće, školjke, mozaik i slično. Zatim se otvor zatvara prvobitnim staklom koje može da se učvrsti uz pomoć silikona kako ne bi bilo mogućnosti da tečnost prodre ispod njega. Dekoraciju možete menjati naknadno sa donje strane.

Нема коментара: